Csináld magad öntözés
  Termékek
Főoldal Hogyan mérjük fel a kertünket

Hogyan mérjük fel helyesen a kertünket?

Úgy gondoljuk, ha eljutott idáig akkor felmerült önben a gondolat, hogy kertjébe automata öntözőrendszert telepítsen mi több, ezt a rendszert saját kezüleg építse meg.
Ebben kívánunk a segítségére lenni önnek.

Hogyan kezdjen hozzá a telepítéshez?

A legfontosabb feladat az öntözendő terület pontos felmérése. Az alábbi útmutató segítségével felmérheti a területet, majd  méret arányos rajzot készíthet a felmért adatokból

alt

Fontos!

Törkedjen a terület legpontosabb felmérésére, mert ez lesz az alapja a tökéletes öntözőrendszer megépítésének. Mivel a tervezés közben mi nem látjuk a kertet, ezért csak arra hagyatkozhatunk, amit ön lerajzol nekünk. Ha mód van rá, készítsen fényképeket a területről.

(Ha egy tökéletes felmérést szeretne látni, kattintson a képre)

 A felmérés lépései

Fel kell mérni pontosan a telket, valamint a ház és a többi építmény helyét. Készítsen egy vázlat rajzot a területről és írja be a méreteket. Ellenőrizze, hogy az összes tégla- és betonfalat, belső zárt udvart, gépkocsibejáró utat és kerítést berajzolta-e. A mérés során rajzolja be a vázlatba a fák, bokrok és a gyep helyét.

Ezt követően rajzolja le mérethelyesen a telket milliméter vagy kockás papírra, a méretarány lehetőleg 1:100 vagy 1:200 legyen (1 cm felel meg 1 m-nek ill. 2 m-nek), a méretarányt írja rá a papírra. A rajzon jelölje be az összes építményt, nagy fát. talajtakaró növényzetet, bokrot, gyepet és a területen található rézsűket.

A rajzon jelölje az északi oldalt  az esetleges szintkülönbségeket és a túlzottan árnyékos területeket is.alt

A felmérésben segítségére lehet, ha letölti a négyzethálós felmérő papírunkat

alt

Az adatfelmérő ívüket kitöltve megkönnyíti a tervezést

 

Fontos!

A felméréshez szüksége lehet egy mérőszalagra, cövekre vagy csavarhúzóra (hogy a mérőszalag szabad végét azzal rögzítse, papírra és írószerre.

 

A rendszer teljesítményének meghatározása

Jó hatásfokú automatikus öntözőrendszer tervezésénél elöszőr is a figyelembe vehető teljesítményt kell meghatározni, azaz azt, hogy mekkora vízmennyiség áll rendelkezésünkre a kert öntözéséhez. Amennyiben a rendszer a település vízhálózatához csatlakozik, az alábbi műveleteket hajtsa végre. Ha a rendszert egy tóból, kútból vagy tartályból akarják üzemeltetni a szivattyú kiválasztásához és a telepítéshez vegye igénybe a HUNTER képviselet segítségét.

1. A víz statikus nyomása (bar)
A víznyomás méréséhez szereljen föl egy manométert lehetőleg a vízórához legközelebb eső kerti csapra. Ellenőrizze, hogy a házban minden vízcsapot elzártak-e. Nyissa ki a kerti csapot és jegyezze föl a manométer által mutattott nyomásértéket. Ez a statikus nyomás bar-ban vagy kPa-ban.

 2. Az átfolyó víz mennyisége (liter/perc)
 A rendszer rendelkezésére álló vízmennyiség kiszámításához két adat felvétele szükséges:
a./ A vízóra vagy a bejövő vízvezeték mérete. A vízórán általában feltüntetik a méretét, a leggyakrabban 3/4" vagy 1"-ost használnak.
b./ A bekötővezeték átmérője. Mérje meg a vezeték kerületét egyszerűen a cső köré tekert zsinórral. A zsinór hosszát lemérve a mellékelt táblázatból kikereshető a cső átmérője.

3. A rendszer tervezésénél figyelembe vehető vízmennyiség
A következő táblázatokból keresse ki a vízóra méretének, a vízvezeték méretének, anyagának és a mért statikai nyomásának megfelelő a tervezéskor figyelembe vehető vízmennyiséget (l/perc). Ezt követően határozza meg a statikai nyomás függvényében (a megfelelő oszlopon lefelé haladva) a rendszer dinamikusnyomását. Erre a nyomásértékre a fejek kiválasztásakor és a rendszer megtervezésekor lesz szüksége.

 

Ezennel meghatározta a maximális l/perc teljesítményt és az öntözőrendszer rendelkezésére álló dinamikai nyomás közelítő nagyságát. E két értéket használjuk fel a rendszer tervezésénél. Ha ezeket az értékeket meghaladja a tervezett rendszer, az öntözés nem lesz hatékony vagy erős lökéshullám alakul ki, ami súlyos károkat okozhat.

Ha elkészítette a teület méretarányos rajzát, valamint meghatározta a rendelkezésre álló víz adatait akkor jutassa el hozánk az alábbi elérhetőségeken, hogy elkészíthessük kertjéhez legmegfelelőbb öntözőrendszer tervrajzát.
A következő formátumokba küldhet tervrajzokat: JPEG,PDF,TIF,Photoshop
Személyesen:  Summa-Trade Kft 1039. Budapest, Heltai J. tér 17. H-P 800-1600
Telefon/Fax:   240 0021, 240 1161, 439 0828
e-mail:        csinaldmagad@summatrade.hu

A terveket az alábbi tervezőprogramok segítségével készítjük:

 • Rain Maker
 • IRRICad
 • AutoCad

Amennyiben  a terv és az árajánlat alapján szertné az öntözőrendszret saját maga megépíteni, és a rendszerhez szükséges anyagokat nálunk vásárolja meg, akkor az alábbi segítségeket biztosítjuk Önnek díjtalanul.

  • tervezés árajánlat készítés
  • szaktanácsadás
  • idomok szerelésének betanítása
  • automaták bekötésének betanítása
  • öntözőfejek beállításának betanítása
  • szerelési ábrák
  • telepítési ábrák

Az alábbi szerelési ábrák alapján könnyen össze fogja tudni szerelni az öntözőrendszert. Igény esetén lehetőség van  a összeszerelés menetének betanítására is, hogy Ön ne kerüljön váratlan helyzetbe a telepítés során. Legvégső esetben, ha úgy érzi megoldhatatlan akadályba ütközött, akkor, ahogy a mondani szokták kollégáinktól telefonos segítséget is kérhet.

 

A szerelési ábrák az alábbiakat tartalmazzák:

 • vízcsövek elhelyezését
 • idomok szerelését (típus megnevezésével)
 • mely idomdokat és hol kell tömíteni
 • elzáró szerelvények helyét
 • szerelési módozatokat

Az öntözőfejek beállításáshoz speciális HUNTER kulcsot adunk, mely használatával, és a tőlünk kapott beállítási útmutató segítségével könnyedén beállíthatja a szórófejeket az megfelelő működéshez.